Ce este coaching-ul?

Există multiple definiții ale coaching-ului. Termenul a apărut în sport, în anii ‘70. S-a constatat că sportivii au rezultate mai bune când sunt confruntați cu întrebări deschise, legate de cum își pot îmbunătăți performanțele. În loc să se concentreze pe ce au greșit, s-a dovedit că e mai important să se concentreze pe ce pot face mai bine în următoarea competiție.

Simpla traducere a termenului ”coach” înseamnă ”antrenor”. Un antrenor care îl ajută pe client să renunțe la ceea ce este acum, pentru a deveni ceea ce își dorește să devină.

Este un proces de conștientizare în care clientul se orientează către soluții pentru viitor. Coachingul înseamnă transformare, este un proces de învățare prin redefinire și o călătorie către sine.

Coaching-ul nu este un substitut pentru consiliere, psihoterapie, psihanaliză sau alte terapii din domeniul psihologic sau al dezvoltării personale. Coaching-ul nu “remediază” probleme, ci susține atingerea unor obiective de viitor, unor aspirații, vise, dorințe. Coaching-ul folosește abilități, talente și cunoștințe existente, pentru a ajunge la obiectivele propuse.

Business Coaching

performanță în plan profesional

Business Coaching-ul este adresat creșterii performanței individuale în plan profesional. Serviciile de business coaching pot avea ca rezultat îmbunătățirea abilităților de comunicare sau a celor manageriale, susținerea și dezvoltarea brandului personal, creșterea performanței în coordonarea unei noi echipe, și multe altele, în funcție de obiectivele urmărite.

Business Coach-ul este asemănător unui antrenor sportiv. Acesta “împinge” și motivează individul sau echipa, acordă susținere atunci când e nevoie, ghidează, încurajează și responsabilizează.

Domeniile sau zonele unde se poate obține performanță utilizând Business Coaching-ul sunt numeroase - vânzări, marketing, management, IT, formarea echipei, resurse umane, etc.

Serviciile oferite în Business Coaching se adresează antreprenorilor, managerilor de business, managerilor de echipă, angajaților în diverse funcții, echipelor de profesioniști din diverse domenii, etc. Rezultatele pot însemna chiar dublarea performanțelor acestora în plan profesional.

Coaching pentru echipe

Coaching-ul pentru echipe se adresează unui grup de angajați din cadrul unei companii, fie că vorbim de un departament sau de echipe inter-departamentale. Coaching-ul pentru echipe oferă oportunitatea dezvoltării de noi abilități, crearea de oportunități folosind un proces bazat pe rezultate, plecând de la relațiile dinte membri, experiența împărtășită și relațiile interpersonale. Coaching-ul pentru echipe oferă companiilor posibilitatea de a obține rezultatele dorite, prin îmbunătățirea comunicării, coeziunii, coordonării și generarea de soluții creative pentru echipele de profesioniști.

Life Coaching

o viață împlinită

Life Coaching-ul se adresează vieții personale, acolo unde oamenii vor să dezvolte relații mai bune, să comunice mai eficient, să își stabilească scopuri armonioase a căror atingere generează satisfacție, echilibru, autocunoaștere, autocontrol, sănătate fizică și psihică, etc.

Life Coaching-ul are ca și principiu de bază convingerea că orice persoană dispune deja de toate resursele necesare atingerii obiectivelor benefice pe care și le propune.

Coaching părinți și copii

Individual sau în echipă, coaching-ul pentru părinți și copii poate fi o soluție pentru problemele care apar în relațiile familiale. Acest tip de coaching se adresează părinților care doresc să își armonizeze viața de familie cu cea profesională, celor care doresc să aibă o mai bună înțelegere asupra dezvoltării copiilor lor sau un control mai bun asupra deciziilor de părinte. Coaching-ul nu oferă sfaturi, ci te ajută să te descoperi pe tine în esența ta, astfel încât să ajungi la armonie, înțelegere, o mai bună comunicare și responsabilitate în fața problemelor de zi cu zi.

Testimonial

 • Testimonial - Economist

  “Raluca este persoana careia ii poti impartasi orice secret, problema, in care poti avea deplina incredere, fara nicio urma de indoiala.  Intalnirea cu Raluca ca si coach m-a facut sa reflectez asupra unor laturi ale vietii mele la care poate nici nu ma gandisem pana atunci. In momentele cele mai grele din punct de vedere profesional m-am gandit la Raluca, fiind sigura ca ea ma poate indruma, ajuta, gasind cuvintele potrivite pentru a merge pe acea cale asfel incat sa nu-mi pierd increderea in mine, sa ma gandesc la ce e mai bine pentru mine. Atunci cand vorbesc cu Raluca simt ca de cele mai multe ori imi da raspunsuri la intrebari inca neexprimate.”

  L. P.,

  economist

 • Testimonial - Trainer

  “In sesiunile de coaching cu Raluca te deschizi si lucrezi cu usurinta la niveluri de profunzime pe care nu le anticipezi la inceputul sesiunii. Simti ca ai spatiul de reflectie si inspiratie de care ai nevoie pentru a gasi resurse in interiorul tau, acompaniat discret de vocea ei blanda, cristalina si tonica.

  Recomand cu toata increderea sesiunile de coaching cu Raluca pentru toti cei care isi doresc cu adevarat sa lucreze cu ei insisi si sa parcurga propria calatorie de crestere.”

  Alina Hurubean,

  Coach, Trainer si Speaker

 • Testimonial - Sr Records Management

  “Inainte sa o cunosc pe Raluca, am tot auzit de coaching; eram curioasa si interesata dar nu eram inca hotarata sa apelez la astfel de servicii.

  M-am intalnit cu Raluca la momentul potrivit, intr-o perioada grea a vietii mele, cand a trebuit sa iau decizii importante. M-am simtit confortabil in timpul sesiunilor de coaching, iar cand nu ma asteptam aparea ideea magica salvatoare, care ma ducea intr-o directie neasteptata. Raluca este o persoana foarte calda, pozitiva si cu mult simt practic. In momentele dificile a fost intotdeauna disponibila telefonic sau prin intermediul mesajelor.

  O recomand tuturor care nu stiu in ce directie sa porneasca dar si celor care vor sa imbunatateasca viata de famile cat si cea profesionala.”

  BI,

  Sr Records Management

 • Testimonial - HR Manager

  “Am colaborat cu Raluca pe parcursul cursului foarte mult si am fost incantata sa descopar la ea abordari a caror prezenta la un Coach te ajuta sa iei decizia in a-l alege sa te insoteasca in atingerea obiectivelor (adaptarea permanenta la ritmul clientului, scoaterea  clientului din zona de confort pentru a obtine schimbarea pe care si-o doreste, capacitatea de a-si adapta propriile reactii, emotii, comportamente la situatia data, etc).

  Ca urmare, dupa terminarea cursului am continuat sa lucrez cu Raluca pentru atingerea diferitelor obiective.

  O recomand pe Raluca acelor persoane care vor sa se simta confortabil si increzatoare in fortele proprii in timp ce se confrunta cu situatii provocatoare pentru care inca nu au gasit raspunsul!”

  Camelia Neacsu,

  Human Resources Manager

 • Testimonial - Mason Fellow

  “Raluca este mult mai mult decat un coach. Este coach, business consultant si mentor . Are marea abilitate intuitiva sa asculte atent si sa mearga la esenta problemei in cateva secunde. Citeste oamenii foarte bine si ajutata de intuitie poate sa identifice rapid de ce este nevoie pentru mai departe.

  Isi adapteaza sugestiile stilului personal al fiecaruia dintre clienti/partenerii de discutie. Sunt sigura ca indiferent de domeniul in care activati - ca antreprenor sau angajat, avand-o pe Raluca coachul dvs veti reusi sa realizati mult mai mult decat acum credeti ca puteti. Raluca chiar va va ajuta sa va descoperiti potentialul real si sa il concretizati in proiecte indraznete. O recomand din suflet pe coach Raluca Pana.”

  Ramona Chirila Lohan,

  Mason Fellow

 • Testimonial - Regional Sales Manager

  Fiecare din noi are nevoie de un dialog cu sine însuși, pentru a clarifica ce ne dorim cu adevărat, care ne sunt limitele și cum le putem depăși.

  Raluca m-a ajutat să găsesc răspunsurile potrivite, să-mi cresc încrederea și puterea, necesare pentru a conștientiza și pentru a trece dincolo de propriile frici și bariere.

  Pentru a mine a fost și este în continuare o experiență total nouă, bazată pe încredere și sinceritate, și sunt constient că astăzi, cu ajutorul Ralucăi, sunt un om mai complex, motivat și concentrat pe lucrurile care îmi sunt cu adevărat folositoare.

  Îți mulțumesc pentru toată implicarea de care dai dovadă, pentru sinceritatea cu care ai ales să împărtășești din cunoștințele tale cu mine, și pentru omul din tine!

  Alin Vidan

  Regional Sales Manager

 • Testimonial - Sales Representative

  Ședințele mele cu Raluca nu se termină niciodată când ne propunem, ideile îmi vin în avalanșă, timpul trece fabulos de repede și plec un om nou, motivat, optimist și culmea, constat și ea îmi confirmă că toate ideile erau în mine. Toate soluțiile pe care eu le găsesc le știam deja, dar nu le puteam exprima. Mă ajută să punctez, să dau termene, constat că dacă le pun pe foaie le văd altfel și toate par să se organizeze de la sine.

  Recunosc că transpun ceea ce discutăm și în viața personală, în cadrul familiei, și am o mare satisfacție când ceilalți observă schimbarea la mine.

  Mulțumesc Raluca Pană, pentru că mă înțelegi, pentru că m-am descoperit pe mine, deși nu-mi lipsea încrederea, pentru orizonturile deschise și pentru optica diferită asupra lucrurilor.

  Când plec de la întâlnirea cu Raluca, vremea de afară nu mai e urâtă, și parcă nici traficul nu mă mai deranjează!

  Gina Leonte,

  Sales Representative

 • Testimonial - Executive Director

  La ce se poate gândi o persoană cu experiență în management când i se sugerează că are nevoie de un coach:

  Ce este un coach? Cum mă poate ajuta? Ce are în plus față de mine? Ce coach să aleg?

  Acestea au fost primele întrebări care mi-au trecut prin cap. Am început să caut pe internet păreri – la fel ca și în viața de zi cu zi, multă confuzie. Cu greu am luat decizia să încep ședințele de Coaching.

  Odată decizia luată, am trecut la cea mai grea întrebare: Ce coach să aleg?

  Decizia a fost simplă după prima întâlnire cu Raluca, datorită felului ei de a fi: o persoană deschisă, veselă cu o față luminoasă, o persoană care de la primul contact te face să vorbești cu foarte mare ușurință.

  Până la urmă, cea mai importantă calitate a unui coach este să te facă să vorbești, vorbind identifici probleme, conflicte și găsirea de soluții.

  Raluca este asemeni unui radar, un radar care te ajută să-ți găsești drumul în ceață sau asemeni unui felinar care îți luminează calea. Am zis radar sau felinar deoarece cârma rămâne la tine. Niciodată nu va lua o decizie pentru tine sau în locul tău. Întrebările pe care ți le pune te fac să-ți găsești singur calea.

  Termenul de coach i se potrivește de minune lui Raluca, un antrenor nu o să alerge niciodată în locul elevilor, nu o să le facă un transplant care să-i ajute să alerge mai mult, un antrenor o să găsească motivarea necesară pentru atingerea unui țel.

  Momentul în care am decis că am nevoie de un coach a fost unul important, momentul în care am ales-o pe Raluca a fost unul de inspirație. Raluca are tot ce-i trebuie unui coach, este simplu să te uiți în cv-ul ei și să te simți intimidat – poziții de top management, MBA și multe altele, dar cea mai importantă calitate a sa este răbdarea și bunul simț. Raluca mai este și mamă. Răbdarea pe care o are ca și mamă pentru copiii ei, o resimt și în ședințele de Coaching. E greu să stai să asculți aberațiile unui om, dar Raluca identifică problema pe care o ai și te ajută să găsești o soluție.

  E simplu: Raluca ia un om bun, cu calități pe care el poate a uitat că le are, și-l transformă într-un om extraordinar, un om care conștientizează ce calități are. Te ajută să ai încredere în persoana ta, te motivează.

  Am câștigat un prieten pe care sper să fiu suficient de inteligent încât să-l țin lângă mine o viață întreagă.

  Sergiu Hossu,

  Executive Director